De psychologische effecten van Goji Bessen

Standaard

– Waarschuwing: voor het verbeteren of genezen van psychologische klachten kan het noodzakelijk zijn om een psycholoog in te schakelen. Goji Bessen zijn een aanvulling op therapie en zullen daar niet altijd een vervanging van kunnen zijn.-

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van Goji Bessensap al binnen twee weken goede resultaten heeft op het welbevinden van mensen. Proefpersonen rapporteerden dat ze zich energieker voelden, dat ze beter sliepen en dat ze kalmer en meer geconcentreerd waren.

 Onderzoek zoals dit past in een nieuwe golf van onderzoek in de psychologie waarin wordt gekeken naar het effect van onze voeding op ons psychologisch welbevinden. Een opvallende rapportage was daarbij dat mensen ook rapporteerden dat hun spijsvertering beter werkte door het drinken van Goji Bessen sap. Ook de link tussen het spijsverteringsysteem en het psychologische welbevinden wordt tegenwoordig veel onderzocht.

 Uitkomsten van het onderzoek

 35 proefpersonen dronken 15 dagen lang dagelijks Goji Bessen sap. Vooraf en achteraf werden ze op een aantal punten gemeten:

 Kwaliteit van slaap: uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen niet langer sliepen, maar zich wel meer verfrist voelden nadat ze uitgeslapen waren.

 Focus en kalmte: tachtig procent van de deelnemers gaf aan dat ze zich beter konden concentreren en psychologisch scherper waren na het drinken van goji-bessen sap.

 Algemeen psychologisch welbevinden: ongeveer vijftig procent van de deelnemers aan de studie gaf aan dat ze zich tevreden en gelukkig voelden en schatten hun gezondheid als goed in.

 Tot slot werd er ook nog onderzoek gedaan naar atletische prestaties. Ook hier bleek dat ongeveer de helft van de deelnemers na het drinken van de goji bessen sap een stuk beter presteerde.

 Goji Bessen als psychologisch wondermiddel?

 De bovenstaande resultaten geven aan dat het verstandig is om goji bessen te drinken als je psychologische welbevinden belangrijk voor je is. Het is goed om te zien dat deze resultaten ook gevonden worden wanneer ze buiten China onderzocht worden (eerder onderzoek is wel beschikbaar, maar is allemaal gedaan in China).

 Het is wellicht nog wat te vroeg om te spreken over een wondermiddel, aangezien veel mensen ook geen resultaten rapporteren, maar het zijn opmerkelijke resultaten die je in ieder geval laten denken: beter het zekere voor het onzekere nemen.

 Bron: Journal of alternative and Complementary Medicine volum 14, number 4, 2008, pp. 403-412DOI: 10.1089/acm.2008.0004. Authors: Harunobu Amagase, PhD Dwight Nance, PhD