Zelf Goji bessen kweken

Standaard

Goji bessen zijn zelf te kweken, dit is het beste te doen in onverwarmde kassen. Dit kan je op twee manieren doen, gestekte planten of door het zaaien van goji bessen. Het kweken van goji bessen vereist wel kennis, het is niet gemakkelijk. Het is natuurlijk wat anders dan Goji bessen kopen en wellicht leuk om een keer zelf te doen. Hieronder ga ik meer vertellen over het kweken van Goji bessen.

Het begin:

Het planten van de plant van de goji bes is het beste te doen als zomerstek, dit wordt aangeraden in de maanden augustus of september. De stek van de Goji bes, de Lycium Barbarum is gewoon verkrijgbaar bij groothandels. Ook het zaaien van goji bessen is mogelijk, dit kan in gedroogde of in de rijpe vorm. Dit is aangeraden in het voorjaar. De bessen zijn prima te gebruiken om je eigen struiken te kweken, al is een warme temperatuur wel noodzakelijk.

De pot waar je de Lycium Barbarum in gaat doen moet minimaal 30 cm diep zijn en gevuld worden met zanderige grond. De grond moet goed doorlatend zijn en moet een pH waarde hebben van tussen de 6,6 en 7.5. De planten groeien het beste op een zonnige en matige vochtige omgeving aangezien de planten sneller produceren op droge, luchtige en voedselarme grond. De struiken kunnen de winter prima aan, ze kunnen temperaturen aan tot -12 graden Celsius als ze hard en volgroeid zijn. Jonge planten zullen het niet altijd redden en moeten het eerst jaar vorstvrij de winter door komen.

Als de Lycium Barbarum aan het opkomen is moet deze voorzien worden van veel (zon)licht. Het is aangeraden om na het planten de oppervlakte boven de plek waar gezaaid is te bedekken met compost en bladeren.

Het snoeien van de struik

In het voorjaar dient de struik gesnoeid te worden, alle snelgroeiende en rechtopstaande scheuten moeten verwijderd worden, omdat deze weinig bessen zullen produceren.

Het eerste jaar zal de plant het meest groeien, als de stam zichzelf nog niet kan dragen moet deze ondersteund worden. De gezaaide struiken zullen minder bessen geven dan de gestekte struiken. Er moet met minimaal twee jaar rekening worden gehouden voordat er daadwerkelijk bessen aan groeien. Door het regelmatig snoeien van de struiken zorg je ervoor dat de bessen groter worden.

Als de bessen eindelijk beginnen te groeien zal dit ongeveer een halve kilo per struik zijn.

Het oogsten van de goji bessen:

Dit is niet zo moeilijk, de makkelijkste manier is door te schudden aan de takken maar je kan ook de takken waar de bessen aan zitten eraf knippen en ze er zo rustig afpakken. Het wordt niet aangeraden om rechtstreeks van de struik af te plukken, hierdoor kunnen de bessen ge oxideert worden.

Met deze informatie hopen we dat u nu genoeg weet over het zelf kweken van de goji bes.